În contact

8 întâlniri săptămânale, sâmbăta între 11 și 13, începând cu 27 martie

online

De ce

“Tata Berne” ne-a învățat că autonomia este măsura sănătății psihice a unui om. “Unchiul Erskine” ne-a tot îndemnat să acordăm atenție contactului inter- și intra-personal. Iar într-un “răvaș” din 2000 (TAJ 30:52), van Beekum și Krijgsman ne-au adus dovezi din cercetare că autonomia este, de fapt, același lucru cu contactul de calitate.

Mai știm – din multe și variate surse – că relația terapeutică de calitate este factorul cel mai important pentru succesul psihoterapiei, iar “mătușile Hargaden și Sills” ne spun că un terapeut care poate oferi o astfel de relație este unul care se pricepe la auto-reglare. Adică un terapeut care are contact suficient de bun cu sine, și, deci, poate oferi contact suficient de bun clienților săi.

Cum ne sucim, cum ne-nvârtim în teoria AT, tot ajungem la contact și la cât de semnificativ este el pentru noi, psihoterapeuții. Haideți, așadar, să-l exersăm împreună într-un mediu de învățare experiențială confidențial și conținător.

Ce și cum

Vom începe prima întâlnire făcând cunoștință unii cu alții și vom observa contactul cu sine și cu ceilalți în acest proces de a-i întâlni. Un fel de “Ce simți când ne spunem Bună ziua?”

La următoarele întâlniri, participanții sunt bineveniți să propună subiecte pe care le găsesc de interes pentru dezvoltarea lor profesională, de exemplu:

 • dificultăți în lucrul cu clienții (păstrând confidențiale detaliile despre clienți);
 • preocupări despre munca de psihoterapeut în general;
 • auto-îngrijire;
 • etică profesională;
 • concepte teoretice din analiza tranzacțională.

Vom urmări subiectele abordate în grup exersându-ne atenția la contact, prin întrebări precum:

 • cu ce dinăuntrul meu intru în contact în timpul interacțiunilor pe această temă?
 • cu ce dinăuntrul meu nu aș vrea sau nu reușesc să intru în contact?
 • cu ce din alte persoane simt dorința de a intra în contact?
 • cu ce din ceilalți simt nevoia să evit contactul?

Acest grup nefiind unul de supervizare, vom acorda atenție prioritar acestei explorări la nivel de proces, mai mult decât găsirii de răspunsuri complete la întrebările aduse de participanți. Vom căuta mai degrabă să vedem cum ne poate fi de ajutor conștientizarea dobândită în grup pentru a avansa în găsirea răspunsurilor dorite, precum și pentru a tolera incertitudinea. Dintre competențele enumerate în manualul EATA, cele pe care le vom exersa cel mai mult în acest stil de lucru sunt:

 • capacitatea de auto-reflectare;
 • stabilirea și menținerea unei relații OK-OK (incluzând gestionarea proceselor transferențiale);
 • identitatea personală și profesională.

Facilitatorul grupului nu va propune teme de discuție, ci va avea rolul de a coordona activitatea și de a facilita procesul de grup astfel încât participanții să își dezvolte conștientizarea propriilor procese individuale.

Cine

Sunt binevenite în grup persoane care practică sau se pregătesc să își înceapă practica cu clienții în psihoterapie AT. La fiecare nouă înscriere, vom verifica dacă noul doritor are relații pre-existente cu cei deja înscriși, pentru a preveni probleme de granițe între membri (de exemplu, pentru a nu avea în grup diade terapeut-client).

Facilitatorul grupului: Cristina Pop, psihoterapeut sub supervizare în AT, cu 7 ani de experiență de lucru cu clienții. În facilitarea grupului, îmi voi folosi atât competențele dobândite în activitatea cu clienții, cât și experiența din grupurile de intervizare și de supervizare din care am avut norocul să fac parte și care m-au ajutat mult în creșterea mea personală și profesională.

Detalii organizatorice

 • între 3 și 6 participanți
 • 50 lei / întâlnire sau 360 lei pentru plată integrală înaintea celei de-a doua întâlniri
 • 8 întâlniri săptămânale online de câte 2 ore
  • Grupul 1: sâmbăta între 11 și 13, începând cu 27 martie (toate locurile s-au ocupat)
  • Grupul 2: miercurea între 15 și 17, începând din aprilie, dacă se mai înscrie cel puțin un participant
  • Grupul 3: sâmbăta între 11 și 13, începând în a doua jumătate a lunii septembrie (mai sunt 3 locuri disponibile)

După încheierea perioadei contractate, membrii grupului care doresc să continue împreună ca grup de intervizare pot face acest lucru, fără facilitator, având o bază de cunoaștere reciprocă și de experiență a lucrului împreună.

Pentru întrebări și înscrieri, sunteți bineveniți să mă contactați la:
0724 32 02 32
cristina.pop.psi@gmail.com

Detalii despre grup pot fi găsite și pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/events/3557491214363853/

Text publicat în 04-02-2021