43 de asfinţituri. Cum putem fi alături de cei care nu îşi mai găsesc resurse interioare pentru a trăi

miercuri, 10 septembrie 2014, între orele 17:30 - 19:00

Casa Artelor Timişoara, str. Episcop Augustin Pacha, nr. 8

Ziua Mondială a Prevenţiei Suicidului 2014

Asociaţia Pro Psiho celebrează în data de 10 septembrie Ziua Mondială a Prevenţiei Suicidului printr-o serie de activităţi (expoziţii, ateliere, proiecţie de film) menite să ajute la conştientizarea factorilor implicaţi în fenomenul suicidului, precum şi a modalităţilor de prevenire a acestuia. Pentru detalii despre programul complet vă invit să urmăriţi pagina evenimentului, iar mai jos vă prezint descrierea atelierului pe care îl voi susţine în cadrul evenimentului.

Când Micul Prinţ al lui Saint-Exupéry era trist, contempla apusul soarelui. Uneori chiar de 43 de ori la rând. Când oamenii apropiaţi nouă ajung să îşi contemple propriul asfinţit ca pe o posibilă soluţie la suferinţă, neputinţă, senzaţie de gol interior sau lipsă de sens a propriei vieţi, vrem să îi ajutăm să se îndrepte spre peisaje mai fericite. Şi, pe cât le este lor de greu să meargă mai departe, pe atât de greu ne poate fi nouă să ne alegem vorbele şi comportamentul în relaţia cu ei. Avem nevoie atât de promptitudine, cât şi de răbdare. Atât de tact, cât şi de autenticitate. De grijă manifestată într-un mod care susţine fără să sufoce. De gândire clară şi de contact cu propriile emoţii. De empatie pentru ei şi de grijă pentru noi înşine. De a ne asuma responsabilitatea pentru ce ţine de noi să facem şi de a nu ne blama pentru că nu facem mai mult decât este, de fapt, în puterile noastre. De a găsi şi a folosi resursele potrivite nu doar pentru a-l ajuta pe celălalt, ci şi pentru a ne susţine pe noi înşine în acest parcurs dificil şi, deseori, înspăimântător.

În acest workshop vom explora moduri în care le putem fi alături oamenilor apropiaţi care se confruntă cu depresia sau cu ideaţia suicidară. Vom cântări împreună posibilele consecinţe ale unor diferite atitudini şi comportamente pe care le manifestăm în astfel de relaţii. Vom căuta să desluşim gândurile şi emoţiile aflate la rădăcina acestor manifestări. Vom face paşi pe calea învăţării despre cum putem contempla împreună cele 43 de asfinţituri fără a ne lăsa copleşiţi de ele, ci cu speranţa că ele vor duce spre un nou răsărit atât pentru omul drag de lângă noi, cât şi pentru noi înşine şi pentru relaţia dintre noi.


Vizualizaţi Casa Artelor Timişoara pe o hartă mai mare

Text publicat în 02-09-2014