Dragi oameni complecși, avem nevoie de voi

Când Ion și Mărie nu se mai înțeleg, pot alege să se despartă și să-și continue viețile separat.

Când jumătate din Ionii și Măriile unei țări nu se mai înțeleg cu cealaltă jumătate, e nevoie de alte feluri de soluții. Oricât de îndreptățiți ne simțim cei din oricare parte a conflictului, nu este realist să ne așteptăm ca “ăialalți” să dispară sau să fie reduși la tăcere, iar noi să fim scutiți de-a-i mai auzi și de-a-i mai vedea. E necesar să găsim moduri în care să trăim unii alături de ceilalți – pro-vacciniști alături de anti-vacciniști, cei de stânga alături de cei de dreapta, credincioși alături de necredincioși. Iar atunci când două părți aflate în conflict văd lucrurile în alb-negru (“noi avem toată dreptatea, voi greșiți în întregime”, “noi suntem buni și voi răi”, “noi suntem deștepți, voi proști”), avem nevoie de oameni care să creeze punți între alb și negru.

Avem nevoie de voi, lideri care puteți să ne arătați cauze comune pentru care să muncim împreună, și care puteți lua în considerare simultan validitatea mai multor nevoi ce uneori intră în competiție, cum ar fi nevoile de a proteja și promova și sănătatea, și educația, și prosperitatea unei comunități. De voi, lideri care luptați pentru o cauză, nu împotriva cuiva. De voi, cei care știți să conduceți altfel decât prin dezbinare.

Avem nevoie de voi, jurnaliști care vă puteți asuma în același timp și deontologia profesională, și dorința de succes profesional. De cei care ne puteți povesti realitatea cu nuanțe și cu fapte verificate.

Avem nevoie de voi, artiști care ne puteți aduce în contact cu esența noastră umană, cea care trece dincolo de apartenența noastră la o tabără sau alta. De cei care știți să ne amintiți că frumusețea și urâțenia pot coexista, la fel ca suferința și bucuria, forța și vulnerabilitatea, intențiile bune și rezultatele nedorite.

Avem nevoie de voi, credincioși ortodocși care aderați sincer la valorile creștine și care sunteți în dezacord cu încălcarea sistematică a legilor de către instituția religioasă de care aparțineți. Dacă aveți suficientă încredere în voi, avem nevoie să spuneți cu voce tare despre dilema morală în care vă aflați.

Avem nevoie de voi, medici care înțelegeți măcar parțial neîncrederea oamenilor în sistemul medical și sunteți deschiși să le oferiți ce e în puterea voastră pentru a reclădi încrederea.

Și de voi, cei care vă îndoiți de ce oferă medicina și vă exprimați neîncrederea cu respect și cu deschidere spre dialog.

Avem nevoie de voi, cei care stați un pic să reflectați înainte de a spune sau de a scrie sau de a distribui ceva, iar dacă ajungeți la concluzia că acțiunea de care vă pregătiți ar alimenta un conflict distructiv, aveți puterea să vă opriți și să faceți altceva pentru a vă îngriji de ceea ce fierbe în voi.

Avem nevoie de voi, toți cei care aveți măcar un strop de curiozitate, înțelegere sau compasiune pentru cei care gândesc diferit de voi. Și de voi, toți cei care continuați să faceți dramul de bine care-i în puterile voastre, chiar dacă vă doare sufletul știind că e nevoie de mult mai mult și că s-ar putea ca alții să nu-și facă partea care ține de ei. Și de voi, cei care aveți tăria să recunoașteți când greșiți și să nu persistați în greșeală, oricât de corect vă părea înainte ceea ce făceați. Și de voi, cei care știți să spuneți “Îmi pasă de tine și te vreau în viața mea, în același timp nu voi accepta acest comportament al tău pe care îl consider dăunător.”

Capacitatea de a trece dincolo de alb și negru este o super-putere pe care nu prea o vedem promovată; nu prea e sexy, nu prea vinde, nu prea face valuri. Dar cred că ne este esențială acum.