Noi, oamenii, tindem să avem relaţii complicate cu ceea ce numim putere. Unii îşi fac din ea scopul suprem în viaţă, o caută în tot ce fac, devin dependenţi de ea. Alţii se tem de ea, văd în ea sursa tuturor relelor, luptă împotriva ei sau o evită cu o îndârjire care semnalează ceva foarte diferit de indiferenţa pe care unele dintre aceste persoane susţin că o au faţă de putere.

SuccesÎn sensul ei cel mai larg, puterea se referă la putinţă, la capacitate, la posibilitatea de a realiza ceva. Ea nu este în sine bună sau rea. Aşa cum nici o lamă nu este în sine bună sau rea: ea poate fi folosită de un medic pentru a salva o viaţă sau de către un ucigaş pentru a pune capăt unei vieţi. La fel, puterea poate fi benefică, ba chiar ne este necesară pentru a supravieţui: să putem să ne mişcăm, să putem să ne protejăm şi să ne hrănim, să putem să interacţionăm cu alţi oameni şi în general cu mediul din jurul nostru.

ManipulareRăul nume al puterii îi vine acesteia în principal din felul abuziv în care ea poate fi, şi deseori este, folosită în relaţia cu alţi oameni. Mai nou ajungem să conştientizăm, încet-încet, şi modul distructiv în care ne folosim puterea asupra mediului înconjurător. Iar dacă ne uităm cu atenţie la felul în care ne tratăm pe noi înşine, vom descoperi că şi aici sunt destule exemple de putere folosită distructiv – aşa cum este cazul extrem, dar grăitor, al celor ce suferă de anorexie nervoasă şi care manifestă un control drastic şi dăunător asupra propriului corp.

MeditaţieVirtuţile auto-controlului au tot fost recunoscute şi lăudate de către filozofi, predicatori, psihologi. Dar cum rămâne cu controlul manifestat înspre exterior, înspre alţi oameni? De ce am vrea să avem şi astfel de putere? Ei bine, iată doar câteva exemple pentru care eu îmi doresc aşa ceva.

AjutorVreau să pot opri un copil atunci când este pe punctul de a se pune în pericol. Vreau ca un client să audă şi să ia în considerare mesajul meu atunci când îi spun „îţi faci rău purtându-te aşa”. Vreau să câştig respectul şi încrederea oamenilor dintr-un grup pe care îl conduc. Vreau să pot opri un om care încearcă să-i facă rău copilului meu. Vreau să pot ajunge la sufletele şi minţile celor care îmi citesc scrierile, cu speranţa că voi aduce o contribuţie la creşterea lor ca oameni. Toate acestea sunt moduri în care vreau să influenţez viaţa altor oameni; şi nu văd nimic rău în căutarea acestei influenţe, câtă vreme o fac cu responsabilitate, luând în considerare nevoile şi resursele tuturor celor implicaţi.

Şi chiar dacă nu aş vrea să am o influenţă asupra altora, tot aş avea-o. Lipsa mea de implicare ar lăsa loc altora să se manifeste fără interferenţe din partea mea, inclusiv atunci când sunt violenţi; neasumarea puterii din partea mea ar spori puterea violenţei lor. La fel, dacă într-un grup aş accepta mereu ce propun alţii, aparent nu aş avea nicio influenţă asupra lor şi asupra deciziilor grupului; dar în realitate acordul meu, fie el explicit sau tacit, întăreşte decizia luată de ceilalţi. Şi chiar simpla mea prezenţă poate avea efect asupra altora; de exemplu, s-ar putea ca atunci când eşti trist să plângi fără reţineri dacă nu e nimeni care să te vadă, dar în prezenţa mea să nu îţi permiţi să plângi.

Aşadar, influenţă avem unii asupra altora, indiferent dacă o vrem, dacă o conştientizăm, dacă o canalizăm în vreun fel anume. Ceea ce înseamnă că toţi avem putere unii asupra altora. Să negăm acest lucru nu va face realitatea să dispară. Însă dacă acceptăm această realitate şi ne asumăm propria putere, înţelegând-o şi modelând-o într-un mod responsabil, avem şanse să transformăm realitatea în cea mai bună versiune a ei.

Vă invit să explorăm diferite moduri de a ne manifesta puterea, pornind de la cele şapte surse de putere despre care vorbeşte Claude Steiner în cartea „The Other Side of Power”:

  • echilibrul – capacitatea de a fi „cu picioarele pe pământ”;
  • pasiunea – forţă creatoare şi energizantă;
  • controlul – capacitatea de a manevra elemente din mediul nostru;
  • dragostea – forţă care aduce oamenii împreună, hrăneşte, vindecă;
  • comunicarea – capacitatea de a transmite şi de a primi informaţii;
  • cunoaşterea – aduce puterea de a reduce incertitudinea;
  • transcendenţa – capacitatea de a ne vedea pe noi înşine şi viaţa noastră dintr-o perspectivă mult mai largă.

Voi dedica fiecăreia dintre ele un articol separat şi voi face trimiteri din lista de mai sus spre articolele respective, pe măsură ce le public. Vă doresc o explorare plăcută şi utilă. Şi, vorba ceea, forţa fie cu voi!