De la cercuri vicioase la autenticitate

Ai auzit despre auto-confirmarea profeţiilor? Vrei să vezi cum funcţionează acest mecanism şi cum îl poţi folosi în beneficiul tău? Îţi propun aici un exerciţiu pe care îl poţi face ori de câte ori te trezeşti că eşti într-un cerc vicios din care nu reuşeşti să ieşi.

Gândeşte-te la o situaţie recentă când ai avut trăiri negative şi completează frazele de mai jos referindu-te la acea situaţie. Răspunde repede, intuitiv, urmând primul gând pe care îl ai. Răspunsurile tale nu vor fi înregistrate niciunde, ele îţi vor fi arătate doar ţie în această pagină.

Ce gândesc despre mine în astfel de situaţii este că eu sunt… (1)

Ce gândesc despre alţii în astfel de situaţii este că ei sunt… (2)

Ce gândesc despre viaţă în astfel de situaţii este că viaţa e… (3)

Ce simt în astfel de situaţii este… (4)

Ce fac în astfel de situaţii este… (5)

Senzaţiile fizice pe care le am în astfel de situaţii sunt… (6)

Ce îmi imaginez în astfel de situaţii este… (7)

Situaţii din trecut când îmi amintesc că m-am simţit la fel sunt… (8)

Rezultatele tale

Credinţe

Despre sine:

Despre alţii:

Despre viaţă:

Sentimente

Acţiuni:

Experienţe interne:

Fantezii:

Amintiri confirmatoare:

Dacă vrei să reiei sau să completezi exerciţiul, editează răspunsurile din casetele gri de text.

Schema de mai sus se bazează pe ceea ce în analiza tranzacţională se numeşte „sistem racket” şi ilustrează cum funcţionează auto-confirmarea profeţiilor pentru situaţiile la care te-ai gândit.

Credinţele şi sentimentele noastre se întăresc reciproc. De exemplu, dacă eu cred că viaţa e grea, eu sunt neputincioasă, iar celorlalţi nu le pasă de mine, s-ar putea să mă simt descurajată. Sentimentul acesta nu va face decât să îmi susţină credinţa că viaţa e grea. Iar această credinţă, la rândul ei, mă va face să fiu şi mai descurajată.

Cercul vicios continuă prin faptul că acţiunile mele sunt influenţate de credinţele mele, iar rezultatele acţiunilor vor fi în concordanţă cu credinţele; în viitor, aceste rezultate vor rămâne în memoria mea ca nişte confirmări pentru credinţele iniţiale. Continuând exemplul de mai sus, s-ar putea ca atunci când încep un proiect să nu cer ajutorul nimănui (că doar nu le pasă, nu?), să nu îmi folosesc toate resursele (fiindcă nu am încredere în mine şi nu cred că am resurse), să îmi petrec mare parte din timp imaginându-mi cum voi eşua, iar în final să mă îmbolnăvesc din cauza stresului. Proiectul meu, dacă ajung să îl duc până la capăt în aceste condiţii, foarte probabil că nu va fi tocmai reuşit, ceea ce îmi va confirma că viaţa-i grea, eu sunt neputincioasă, iar altora nu le pasă (că doar n-au făcut nimic să prevină eşecul meu).

Întreruperea cercului vicios

Din cauza interdependenţei dintre componente, sistemul acesta e ca un domino: dacă răsturnăm una dintre piese, producem răsturnarea tuturor. Aşadar, o schimbare în oricare dintre punctele din schema de mai sus ne poate ajuta să ieşim din cercul vicios. Continuând exemplul dinainte, aş putea:

  • să îmi pun la îndoială credinţele negative: să îmi spun că pot reuşi ceea ce îmi propun, dacă învăţ şi îmi folosesc resursele; că unor oameni le pasă de mine şi că pot să le dau ocazia să îmi arate asta; că viaţa poate fi plăcută, chiar dacă uneori e dificilă;
  • să îmi descopăr emoţiile autentice şi moduri sănătoase de a le exprima; e foarte probabil ca descurajarea mea să ascundă un alt sentiment, pe care nu îmi permit să îl exprim şi poate nici măcar să îl conştientizez, cum ar fi furia; dacă îmi permit să simt furia legată de faptul că cei apropiaţi nu mă susţin atât cât am nevoie în proiectele mele, iar apoi să exprim nemulţumirea mea faţă de ei într-un mod sănătos, sentimentul de descurajare îşi va pierde puterea pe care o avea asupra mea;
  • să acţionez diferit: să îmi fac un plan în care să iau în considerare toate resursele pe care le am; să cer ajutorul unor oameni care pot şi vor să mă ajute; să caut să învăţ lucrurile care îmi sunt necesare şi pe care încă nu le ştiu;
  • să îmi abordez altfel experienţele interne; dacă sunt atentă la ceea ce se întâmplă în corpul meu, probabil voi conştientiza senzaţii pe care până acum nu le-am observat: o tensiune musculară care îmi semnalează furia reprimată, sau o stare de oboseală care mă previne că voi ajunge să mă îmbolnăvesc dacă nu îmi dozez bine efortul şi odihna;
  • să îmi înlocuiesc fanteziile cu planuri şi vizualizări pozitive; înlocuirea fanteziei despre eşec cu una în care totul merge perfect, fără niciun efort din partea mea, nu mi-ar face bine, pentru că la primul obstacol m-aş descuraja şi aş relua cercul vicios; în schimb, planurile bazate pe o viziune realistă, însoţite de vizualizarea succesului la care aş putea ajunge, mă vor ajuta dându-mi încredere şi canalizându-mi energia spre reuşită;
  • să mă concentrez pe amintirile care îmi confirmă credinţele pozitive: dacă găsesc în trecutul meu măcar un exemplu de proiect reuşit, îmi va prinde bine să folosesc această amintire ca argument pentru concluzia că pot avea succes; dacă nu găsesc niciun astfel de exemplu în viaţa mea, îl pot căuta la alţii, care au avut succese, pentru a mă convinge că succesul poate fi atins.

Poţi exersa pe schema de mai sus. Gândeşte-te din nou la situaţia la care te-ai gândit când ai completat chestionarul şi imaginează-ţi cum altfel s-ar fi putut derula scenariul. Începe din punctul în care crezi că ţi-ar fi cel mai uşor să faci o schimbare şi continuă completând cât mai mult din schemă cu noile opţiuni. Ţine minte aceste noi opţiuni şi foloseşte-le oricând ai ocazia. Vei vedea că ele îţi devin tot mai confortabile pe măsură ce le exersezi.

S-ar putea să îţi fie foarte dificil să găseşti opţiuni noi. Uneori credinţele noastre sunt atât de bine înrădăcinate în noi, încât le vedem ca adevăruri incontestabile; emoţiile reprimate nu se lasă întotdeauna uşor descoperite; iar modul nostru de a acţiona poate fi singurul pe care îl cunoaştem şi atunci nu vedem cum altfel ne-am putea comporta. În acest caz, ia în considerare varianta de a cere ajutorul altcuiva pentru a găsi opţiuni noi, preferabil o persoană pe care o vezi comportându-se diferit faţă de tine în situaţiile pentru care vrei să întrerupi cercul vicios.

Sistemul acesta funcţionează la fel şi pentru cercurile sănătoase – încearcă! Porneşte de la o situaţie recentă în care ai experimentat trăiri pozitive, autentice, şi completează schema referindu-te la această situaţie. Cu cât mai mult îţi îndrepţi atenţia către aceste cercuri sănătoase, cu atât mai mult le întăreşti.

Îţi doresc succes la redesenarea cercurilor din viaţa ta!

Text publicat în 10-02-2014